Referenties

Uit het editorial van theater Odeon over de tweede editie van “Strafrecht? Levensecht!” 30 maart 2017:

Als Zwolse theaters zijn wij trots dat wij strafrechter Gerlof Meijer voor een tweede keer mochten huisvesten voor zijn theatercollege Strafrecht? Levensecht! 2.0. In een wederom uitverkochte zaal, nam hij ons mee in het hedendaagse strafrecht en welke dilemma’s dat met zich meebrengt. Duidelijk, toegankelijk en met de nodige humor. Een kwartiermaker op het gebied van theatercolleges en zijn voorstelling is een must see voor iedereen die wil weten hoe het strafrecht in ons land echt werkt.

Patrick Holtkamp, (eind)redacteur/presentator bij RTV Oost en redacteur/nieuwslezer bij het NOS Journaal, over de editie van 30 maart 2017:

De ivoren toren die rechters zou huisvesten, is definitief gesloopt. Eigenhandig door strafrechter Gerlof Meijer. Waar rechters zich vroeger nadrukkelijk boven de samenleving plaatsten, maken ze nu veel meer deel uit van diezelfde samenleving. En dat is te danken aan mensen als Meijer, die tijdens zijn theatercolleges ons meeneemt naar de coulissen van de rechtbank. Want wat gebeurt daar nou precies achter de schermen? Hoe komt een rechter tot zijn oordeel? Waarom slechts een taakstraf voor een automobilist die twee kinderen heeft doodgereden? En wat voor mensen zijn dat eigenlijk, die rechters met wie echt ieder mens door een kleine misstap in z’n leven te maken kan krijgen? Gerlof Meijer vertelt bevlogen over zijn vak en zijn achtergrond. Van gewone jongen uit Deventer tot gerespecteerd rechter. Een avondje Meijer laat ons het echte leven zien. Soms confronterend, maar ook met humor en hilarische voorbeelden. En altijd vol nuances, want een ding steken we als theaterstudent van zijn colleges wel op; niets is wat het lijkt!


Ik heb Gerlof Meijer leren kennen als een zeer enthousiaste spreker, die zijn toehoorders van het begin tot het einde van zijn betoog weet te boeien. Aan alles is te merken dat zijn werk zijn passie is en dat hij ervan geniet zijn kennis over te brengen. Mede omdat hij dit doet aan de hand van sprekende voorbeelden uit de praktijk, is hij feilloos in staat om deze kennis te delen in taal die voor iedere burger te begrijpen is. Gerlof heeft tijdens zijn gehele betoog mijn onverdeelde aandacht gehad. Hierdoor heb ik veel van de cursus opgestoken. Ik kan een ieder dan ook aanbevelen hem als spreker te gaan horen.

 


Op 7 november 2014 heb ik het genoegen gehad van 10.00 uur tot 17.30 uur als advocaat-cursist deel te nemen aan een cursus strafrecht, georganiseerd door de Academie voor de Rechtspraak te Waardenburg.

Docent en spreker die dag was de heer Gerlof Meijer. Ik heb Gerlof leren kennen als een gedreven docent en een boeiend spreker. Hij is in staat  uiteenlopende juridisch gecompliceerde problemen op bijzonder heldere en  boeiende wijze in begrijpelijke taal om te zetten.

Hoewel cursussen die een hele dag duren en onder leiding staan van een docent in het algemeen al  gauw een mat karakter krijgen, heb ik mij deze dag geen seconde verveeld, hetgeen niet in de laatste plaats te danken is aan de diversiteit van onderwerpen die de Gerlof aansneed en zijn enthousiaste en dynamische betoogtrant.